Βλέπετε τα σχόλια που σχετίζονται με την ομάδα λέξεων που επιλέξατε.
 
Πόπη
Συμφωνώ με τις αναρτήσεις της ΠΟΕΕΚ-Ι και της ΈνωσηςΕλλήνων Ερευνητών
 
 
Σταύρος Περαντώνης
Οι θέσεις της ΕΕΕ και της ΠΟΕΕΚ-Ι σχετικά με το άρθρο 9 με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Από τις μέχρι στιγμής κατατεθειμένες απόψεις στη διαβούλευση γίνεται φανερό ότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου ακροβατεί στα όρια της συνταγματικότητας (και μάλλον πέραν αυτής) με την κατάργηση ενός κατά τεκμήριο χρήσιμου δημόσιου ερευνητικού φορέα, και την «επαναλειτουργία» του σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Επιπλέον αυτό γίνεται επιλεκτικά για τον συγκεκριμένο φορέα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού γενικότερα και χωρίς προηγούμενη μελέτη που να καταδεικνύει το (ανύπαρκτο) όφελος για τη χώρα και την κοινωνία. Το άρθρο 9, αν ψηφιστεί, πιθανότατα θα προσκρούσει σε πλήθος συνταγματικά και νομικά εμπόδια στην εφαρμογή του και θα ακυρωθεί στα συνταγματικά δικαστήρια και στην πράξη, δυστυχώς όμως όχι πριν προλάβει να συμβάλει στην περαιτέρω αποσάθρωση του ερευνητικού ιστού και στη φυγή άξιων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η ζημιά είναι να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 9 από το σχέδιο νόμου.
 
 
Ολυμπία Σελέκου Ιστορικός-ΕΚΚΕ
Κύριε Υπουργέ,Στις Προγραμματικές δηλώσεις σας στη Βουλή (7/7/ 2012), μεταξύ άλλων, είπατε: «Θα διερωτηθεί ίσως κανείς τι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ο Μανιτάκης, ένας συνταγματολόγος, με το Υπουργείο που ανέλαβε; Προφανώς θα κάνω ότι έκανα όλα τα χρόνια της ζωής μου: θα υπερασπιστώ και στην πράξη τη δημοκρατική συνταγματική νομιμότητα και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να αλλάξει η κοινωνία και το κράτος στον τόπο μας και στην Ευρώπη. Μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται χρόνια τώρα με συνέπεια, ήθος και σεμνότητα και με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης να γίνει την κοινωνία μας πιο δίκαιη». Σήμερα, σύσσωμος ο και επίσης χειμαζόμενος (όπως, άλλωστε, και το συντριπτικό τμήμα της κοινωνίας μας) κόσμος της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, με Στεντόρεια φωνή, αποδοκιμάζει (και ζητάει τη απόσυρση) με στερρά επιχειρηματολογία την εξαγγελθείσα πρόταση συγχώνευσης ΕΚΚΕ στο ΕΙΕ, ΚΕΤΕΑΘ στο ΕΚΕΤΑ, επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα,(άρθρο 16 παρ.1 και αρ.103 παρ. 4 του Συντάγματος), την παρέκκλιση-απαγκίστρωση από το ειδικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα (Ν.1514/85) και την εθνική-κοινοτική στρατηγική περί έρευνας, την ανυπαρξία δημοσιονομικού οφέλους και , επίσης, αρκετές πτυχές άλλων σοβαρών θεμάτων, τα οποία αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης από αρμοδίους, έγκριτους Συναδέλφους. Σήμερα, λοιπόν, θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς: κ. Υπουργέ θα διαγράψετε με μία μονοκοντυλιά το επιστημονικό κύρος και την πολιτική σας τιμή, βάζοντας την υπογραφή σας, προκειμένου να φανεί η Κυβέρνηση «πειστική στους εταίρους που μας δανείζουν»? (φράση του κ. υφυπουργού). Σήμερα, λοιπόν, αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε είναι να επανακυκλοφορηθεί στη συλλογική μνήμη το μνημειώδες απόσπασμα του Αριστόβουλου Μάνεση (1968): «Και επειδή θεωρία και πράξη είναι αλληλένδετες, το ουσιώδες είναι να μείνει κανείς ελεύθερος, όρθιος και αλύγιστος απέναντι στους καταναγκαστικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς των κρατούντων». Ολυμπία Σελέκου. Ιστορικός-Κοινωνιολόγος. Ερευνήτρια ΕΚΚΕ.
 
 
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.ΟΕ.Ε.Κ-Ι
Σύσσωμη η ερευνητική, επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα παρεμβαίνει στη διαβούλευση και επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα, την παρανομία και την προχειρότητα του νομοσχεδίου που αφορά στην κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου τομέα και ειδικότερα τις συγχωνεύσεις των ερευνητικών κέντρων. Κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων στη διαβούλευση είναι ότι:Επειδή η έρευνα είναι δημόσιο αγαθό (άρθρο 16παρ.1 Σ)Επειδή το Σύνταγμα ως καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να τηρείται και δεν μπορεί να καταργείται η μονιμότητα των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων με νόμο (αθρο 103 παρ.4 Σ)Επειδή οι συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ερευνητικών κέντρων δεν επιφέρουν κανένα οικονομικό όφελος.Επειδή δεν επέρχεται κανένα εξορθολογισμός στη διοίκηση των ερευνητικών κέντρων, αλλά αντίθετα δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά στη συνέχεια των ερευνητικών τους προγραμμάτων και των υποχρεώσεων τους.Επειδή οι συγχωνεύσεις των ερευνητικών κέντρων που εξαγγέλονται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έρχονται σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο (Ν.1514/85) που διέπει την έρευνα.Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η απόσυρση των άρθρων 7 και 9 του σχεδίου νόμου. Νίκος ΣαρρήςΠρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων