Βλέπετε τα σχόλια που σχετίζονται με την ομάδα λέξεων που επιλέξατε.
 
Μαρίνα Πετρονώτη
Οι ασαφείς και αντισυνταγματικές διατάξεις του άρθρου 9 στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο για την κατάργηση – συγχώνευση του ΕΚΚΕ δεν εκπλήσσουν. Αντίθετα, αν ιδωθούν με αναφορά στην αδιαφορία που ολοένα συχνότερα επιδεικνύει η Πολιτεία για τις έγκυρες, δημοκρατικές διαδικασίες στην πολιτική της έρευνας, είναι αναμενόμενες. Πράγματι, αν όπως τα κείμενα που κατατίθενται εδώ αναδεικνύουν, η κατάργηση και μετέπειτα συγχώνευση του ΕΚΚΕ στο ΕΙΕ όχι μόνον δεν εξασφαλίζει ουσιαστικά οικονομικά οφέλη, αλλά θα τροφοδοτήσει πλήθος οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων –συνυφασμένων με την ανεύρεση και διανομή πόρων, τη διεξαγωγή των ερευνητικών προγραμμάτων, τα εργασιακά δικαιώματα των ερευνητών, τις συνεργασίες με ευρωπαϊκά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, κ.ά. – τότε ποιοι άλλοι εκτός από την προαναφερθείσα αδιαφορία λόγοι, υπαγορεύουν τη σύνταξη του άρθρου 9; Μήπως οι αρμόδιοι υπουργοί στέκουν μετέωροι και αναποφάσιστοι μπροστά στο (ιστορικό) δίλημμα: «Ανήκει ή όχι η Ελλάδα στο δυτικό κόσμο»; Διότι, στην περίπτωση που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτισμικά προηγμένο κομμάτι αυτού του κόσμου, γιατί απουσιάζει ένας συγκροτημένος πολιτικός λόγος για το μέλλον της κοινωνικής έρευνας στη χώρα; Γιατί η συγχώνευση των δύο Κέντρων επιτελείται με τόσο βεβιασμένους, αδιαφανείς και πρόχειρους όρους που εντέλει θίγει, αντί να ωφελεί, όσους απασχολούνται σε αυτά; Γιατί καταργείται η αυτοτέλεια ενός Κέντρου που έχει ως τώρα, συμβάλλει δυναμικά στην επιστημονική προσέγγιση και ερμηνεία καίριων κοινωνικών φαινομένων, στάσεων και μετασχηματισμών; Γιατί αναστέλλονται αντί να αναπτύσσονται ερευνητικές συνθήκες οι οποίες έχουν επί μακρόν δοκιμαστεί και αποφέρει καρπούς στη διασφάλιση επιστημονικής γνώσης και την αξιοποίησή της στη λήψη πολιτικών αποφάσεων διαφόρων κυβερνητικών σχημάτων; Θέλω να ελπίζω ότι η απόσυρση του Νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία και την υπόσταση του ΕΚΚΕ είναι εφικτή. Διαφορετικά η Διαβούλευση θα είναι κατ’ επίφαση μόνο ‘ανοικτή’ στο διάλογο με την ερευνητική κοινότητα. Μαρίνα ΠετρονώτηΚοινωνική ΑνθρωπολόγοςΠρώην Διευθύντρια Ερευνών, ΙΑΑΚ/ΕΚΚΕ
 
 
Γιώργος Βασιλόπουλος
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Συνήθως τα παιδιά στη χώρα μας μετράνε τ’ άστρα ! Εμείς, παιδιά ερευνήτριας του ΕΚΚΕ, από την ώρα που γεννηθήκαμε μέχρι σήμερα που ενηλικιωθήκαμε, συχνά αναγκαστήκαμε να μετράμε τις μέρες που απέμεναν κάθε φορά μέχρι την οριστική κατάργηση του ΕΚΚΕ. Βιώσαμε γι’ αυτό – όπως και σήμερα – ανησυχία και αβεβαιότητα. Ποτέ δεν καταλάβαμε τους λόγους.Στο σχολείο συχνά μας έβαζαν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας να σχολιάζουμε κείμενα από βιβλία των ερευνητών και των εκδόσεων του ΕΚΚΕ, ιδιαίτερα κατά την προετοιμασία μας για τις πανελλαδικές εξετάσεις όταν χειριστήκαμε κοινωνικά θέματα όπως, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η δημοκρατία και η πολιτική, η παιδεία και ο πολιτισμός , η βία και η νεολαία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.Πείτε μας κ. Υπουργέ, γιατί το ΕΚΚΕ πρέπει να πάψει να υπάρχει; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την παιδεία και τον πολιτισμό μας;Ως νέοι πολίτες αυτής της χώρας, σας παρακαλούμε κ. Υπουργέ, να διασώσετε το ΕΚΚΕ που με το έργο του ακόνισε την κοινωνική μας ευαισθησία. Με τιμή και ελπίδα, Ηλίας και Γιώργος Βασιλόπουλος
 
 
Ράμμος Νίκος
Σχετικά με την συγχώνευση των δύο Ν. Π. Δ. Δ. που υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλαδή του Θ. Χ. Π. Δωδεκανήσου και του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την άποψή μου και την αντίθεσή μου στην συγχώνευση αυτή επειδή πιστεύω ότι μπορώ να έχω γνώμη αφού βλέπω το έργο που επιτελείται στο Κέντρο που φροντίζει παιδιά που διαθέτουν σωματική και πνευματική υγεία.Ο σκοπός και ο στόχος του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού είναι να παρέχει φροντίδα, μόρφωση και περίθαλψη στα παιδιά που αποδεδειγμένα στερούνται της οικογενειακής φροντίδας.Οι στόχοι αυτοί δεν είναι οι ίδιοι για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιθάλπει το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων (παιδιά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με αναπηρίες και ηλικωμένοι).Η αναγκαία προσοχή που χρειάζονται τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού δεν μπορεί να τεθεί σε εκπτωτικούς κρατικούς μηχανισμούς.Μια αυτόνομη Διοίκηση θα λειτουργήση πιο καλά ανά πάσα στιγμή.Σαν διεύθυνση πως θα λειτουργήσει αυτόνομα ?
 
 
ΕΛΜΑΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Σχετικά με τον αριθμό των μελών στο δ. σ. (7) πώς προκύπτει;Επίσης τα κριτήρια επιλογής των μελών του δ.σ. ποια είναι;Αν είναιοι δομές που καταργούνται (γενικά) να αντικαθίστανται ακριβώς από άλλες, με άλλες ονομασίες και να τοποθετούμε τους δικούς μας τότε τι κάνουμε;Δεν βλέπω π.χ σε όλους αυτούς τους οργανισμούς που καταργούνται, να αναφέρεται έστω κάπου, ότι θα χρησιμοποιηθούν υλικοτεχνικές υποδομές των υπηρεσιών που υποδέχονται τις καταργούμενες. Όπως επίσης και ποιο είναι το όφελος τελικά από αυτές τις καταργήσεις ,μετρήσιμο. (τόσα ήταν τα έξοδα πριν τώρα με τις κινήσεις αυτές έχουμε όφελος τόσο).
 
 
Διαμαντής
Στην παράγραφο 1, εδάφιο Β, υποπερίπτωση ββ, πρέπει να προστεθεί»εκτός των περιπτώσεων όπου ειδικές διατάξεις ορίζουν διαφορετικά » , διότι υπάρχουν αποσπάσεις οι οποίες έγιναν κατόπιν προσκλήσεως , η επιλογή έγινε κατόπιν συνέντευξης και αξιολόγησης από γνωμοδοτική επιτροπή, είναι με θητεία και η ανάκληση της απόσπασης μπορεί να γίνει μόνο για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένη διδικασία.