Βλέπετε τα σχόλια που σχετίζονται με την ομάδα λέξεων που επιλέξατε.
 
Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος
Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αποτελεί κοινή πεποίθηση όλης της επιστημονικής κοινότητας, ότι οιεπιλεκτικά προωθούμενες συγχωνεύσεις ερευνητικών φορέων είναι πρόχειρες και ατεκμηρίωτες, χωρίς μελέτη των επιπτώσεών τους και δεν πρόκειται να έχουν κανένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διαχωριστούν τα ερευνητικά ιδρύματα από τις λοιπές διαδικασίες συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου. Επίσης με το ίδιο άρθρο προωθείται η άρση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας του υπηρετούντος ερευνητικού, επιστημονικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Σήμερα που τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν θα πρέπει να καταργηθεί δια της συγχωνεύσεως ένα καταξιωμένο ερευνητικό Κέντρο, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ), που επί 60 χρόνια υπηρετεί την κοινωνική έρευνα και διερευνά με τεκμηρίωση και εμπειρικά την ελληνική κοινωνία και συμβάλει στην κατανόηση των σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων που συντελούνται στη χώρα μας. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος Μ-Η Μηχ. Διπλ. ΕΜΠΞενοκράτους 31GR-106 76 Αθήναe-mail: kalexop @tee.gr
 
 
Σύλλογος Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
Η προτιθέμενη κατάργηση και συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, αλλά και η μετονομασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δηλώνει σαφή πρόθεση υποβάθμισης του ρόλου της Έρευνας και της Ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά και ιδιωτικοποίησης της γνώσης. Τα Ερευνητικά Κέντρα ΝΠΔΔ, το ΕΚΚΕ, το ΕΑΑ, το ΕΛΚΕΘΕ & το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρέπει να παραμείνουν ΝΠΔΔ, διότι παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στην Πολιτεία ως σύμβουλοι σε θέματα που άπτονται του Δημοσίου Συμφέροντος. Έχουν αναγνωρισμένα διεθνώς ονόματα, επιτελούν αξιόλογο και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, και ενισχύουν τα δημόσια έσοδα μέσω χρηματοδοτήσεων από εξωτερικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά κονδύλια. Δεν είναι οργανισμοί που φτιάχνονται και διαλύονται εν μία νυκτί, ούτε μαϊμούδες ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται κρατικές χρηματοδοτήσεις. Επιπροσθέτως, τα δημόσια ερευνητικά κέντρα διαθέτουν εξειδικευμένο επιστημονικό, τεχνικό & διοικητικό προσωπικό, το οποίο όχι μόνον δεν προορίζεται να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά με βάση το υπό «διαβούλευση» άρθρο 9, αντιμετωπίζει την αντισυνταγματικά επιχειρούμενη άρση των εργασιακών του δικαιωμάτων και την απόλυση. Η ένταξη ερευνητικών κέντρων σε συνοπτικές λίστες συγχωνεύσεων, και μάλιστα υπό διαφορετικό υπουργείο από αυτό που υπάγονται, αποδεικνύει μόνο προχειρότητα αφού όχι μόνο δεν τεκμηριώνει κανένα άμεσο όφελος, αλλά παραβιάζει και σοβαρούς θεσμούς του Συντάγματος μας, όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της Έρευνας. Με αυτή την τακτική, αγνοούνται επιδεικτικά αποτελέσματα διεθνών αξιολογήσεων των Ερευνητικών Κέντρων, και μένουν αναξιοποίητες μελέτες που μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και την οικονομία, όπως η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας 2012″, που προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την διαμόρφωση της ύφεσης στην οικονομία. Τέτοιες προχειρότητες και αυθαιρεσίες οδηγούν μόνο στη σταδιακή συρρίκνωση της γνώσης, της καινοτομίας και των επιστημών, επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα και υπονομεύουν την ανάπτυξη της χώρας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
 
 
Γιώργος Δεδούσης
Κάθε σχόλιο για το άρθρο 9 του παρόντος Νόμου είναι δευτερεύον μπροστά στο γεγονός ότι (όπως επισημαίνεται από πολλούς) πρόκειται για μία πρόταση ενάντια στο Σύνταγμα της χώρας. Ο δρόμος που ανοίγεται με την ανάρτηση προς σχολιασμό και τη δρομολόγησή προς το Κοινοβούλιο μη συνταγματικά νόμιμων άρθρων είναι μάλλον επικίνδυνος για τους πολίτες της χώρας.Εξάλλου, το άρθρο 9 αντιμετωπίζει φορείς (ΕΚΚΕ και ΕΙΕ) με ιστορική πορεία και παράλληλη δράση στον τομέα της Έρευνας (όπου η χώρας μας στρέφεται σήμερα για να βρει ένα φως αισιοδοξίας και ανάπτυξης) χωρίς σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους και τη μακρόχρονη εξελικτική τους πορεία. Ενώ, οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους φορείς «εξαναγκάζονται» με πρωτότυπο τρόπο σε συνύπαρξη χωρίς ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας ή έστω «φιλοδοξίας». Το έργο τους και η επαγγελματική τους πορεία αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό.Με αντισυνταγματικά άρθρα και μη ολιστικά σχεδιασμένες προτάσεις οι πολίτες λαμβάνουν το μήνυμα της δράσης ‘κατά παράβαση του νόμου’ και ‘κατά βούληση’. Με αυτό τον τρόπο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το άρθρο, αλλά και όλοι οι πολίτες δεν πείθονται για την υπεύθυνη πορεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς την πρόοδο και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού κράτους. Συνεπώς, η κυβέρνηση χάνει σταδιακά κάθε υποστήριξη και διάθεση συλλογικής υπευθυνότητας των πολιτών. Υπό τις σημερινές συνθήκες αυτή η προοπτική φαντάζει εφιαλτική.Είναι ντροπή, οι φορείς του κράτους να διαλύουν τα ελάχιστα οχήματα που έχουν απομείνει στη χώρα μας για να δρομολογήσουν την οικονομική ανάκαμψη και κυρίως την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους-πολίτη.ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ….. ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ..Αποσύρετε, παρακαλώ, το άρθρο 9.