Βλέπετε τα σχόλια που σχετίζονται με την ομάδα λέξεων που επιλέξατε.
 
Δημήτρης Αϊβαλής
Την αντίθεσή μου θα ήθελα και εγώ να καταθέσω για την συγχώνευση του Θ. Χ. Π. Δωδεκανήσου με το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου σε ένα Νομικό Πρόσωπο με 2 Διευθύνσεις.Η δυστοκία που υπάρχει μετά την συγχώνευση των 3 σε ένα με την επωνυμία Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου δεν έχει ξεπεραστεί από πέρυσι, πως θα μπορέσει να λειτουργήσει και με την ένταξη του Κέντρου που φροντίζει παιδιά με διαφορετικές ανάγκες και στόχους?Ας είμαστε ρεαλιστές.Τα παιδιά έχουν ανάγκη από σωστές και γρήγορες αποφάσεις από μια αυτόνομη διοίκηση.
 
 
Κατσαρά Χαριτωμένη
Είμαι σε θέση να γνωρίζω τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα τα ιδρύματα πρόνοιας της Ρόδου ως ένας από τους τόσους εθελοντές που έχουν καταθέσει αφιλοκερδώς το χρόνο τους και όχι μόνο, στη φροντίδα και την ενίσχυση των προνοιακών θεσμών, θεσμών που θα έπρεπε να στηρίζει χωρίς κανένα προαπαιτούμενο ή λογιστική (και ούτε) λογική το κράτος. Προφανώς η αναφορά μου δεν έχει να κάνει με καμία «απαίτηση» ευσήμων παρά μόνο τη στοιχειοθέτηση της άποψής μου για το θέμα.Με την ιδιότητά μου εξάλλου ως εκπαιδευτικού έχω βιώσει τη διαφορά δυναμικού ανάμεσα στα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας και τα παιδιά που φιλοξενούνται στα ιδρύματα. Έχω παρακολουθήσει, αδύναμη να παρέμβω, τη κυρίαρχη σκιά που πλανιέται πάνω από τα φιλοξενούμενα σε ιδρύματα παιδιά. Νοιώθουν, στη πλειονότητά τους, απόκληρα της κοινωνίας, άνισοι μέσα σε ένα κράτος ίσων και … πιο ίσων. Αμήχανη μπροστά στην αξιοπρέπεια του βλέματος που θέλει απλά να είναι ομότιμο με των υπολοίπων παιδιών όταν για παράδειγμα ζητάς να αγοράσουν όργανα σχεδίασης. Κι αν τους βοηθήσεις πρέπει να το κάνεις όσο πιο διακριτιά γίνεται. Να μην τους προσβάλεις.Το αποθεματικό των ιδρυμάτων, είναι γνωστό, πως ληστεύθηκε μέσα στις δύο τελευταίες ώρες του λεγόμενου PSI, εν αγνοία των διοικήσεων.Πέρυσι στη πρώτη συγχώνευση, στίβαξαν αδιάκριτα γέρους και παιδιά, φυσικώς αδυνάτους, άτομα με διανοητική στέρηση, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, στο όνομα των επιταγών της τρόικας. Τα τέσσερα έγιναν δύο.Φέτος είπαν να το διαλύσουν ακόμα περισσότερο. Να κάνουν τα δύο ένα. Να ξεμπερδεύουν με όλα τα διαδικαστικά, τα παιδαγωγικά και τις επιστημονικές αιτιάσεις.Μέσα στο χωνευτήρι ψυχών θα ρίξουν και τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ορφανοτροφείο. Η σκιά θα γίνει δεδομένο με κρατική σφραγίδα.Εύγε. Αν αυτός είναι ο πολιτισμός σας, εγώ θα απέχω.
 
 
Σ.Δ.
Σχετικά με τη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Ποιος θα ρυθμίσει την ασυδοσία που θα υπάρχει μετά το κλείσιμο του Φορέα? Ο εθνικός δρυμός θα μείνει αφύλακτος στο έλεος των κτηνοτρόφων, των κυνηγών και των ξυλοκόπων. Θυμάμαι την αρχή του Φορέα και συγκρίνω το τότε με το τώρα…ο φορέας παρέλαβε ένα δρυμό που μέχρι τότε ήταν εγκαταλειμμένος και δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ. Πλέον έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Υπάρχει φύλαξη, υπάρχει προσωπικό φύλαξης, υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό. Και τώρα έρχονται κάποιοι και μας κλείνουν το Φορέα, το μοναδικό φορέα που αποφάσισαν να κλείσουν και εμείς μένουμε θεατές στο έργο τους χωρίς να μπορέσουμε να τον προστατέψουμε. Ποιος θα μας εγγυηθεί ότι ο Εθνικός Δρυμός θα παραμείνει ανέπαφος? ΟΧΙ,πείτε όχι στο κλείσιμο του Φορέα, ο Εθνικός Δρυμός θα μείνει απροστάτευτος….η κατάργηση του δεν ωφελεί σε τίποτα.
 
 
Δέσποινα Χατζησάββα
θεωρώ ανεπίτρεπτο να γίνεται »περικοπή ΄΄ εθνικής πρόνοιας σε εποχές που συμβαδίζει ο πόνος με την εξαθλίωση ..,αρνούμαι να δεχτώ την σύμπτυξη κέντρων πρόνοιας με ανομοιογένεια και ιδιαιτερότητες σε ψυχισμό , συνθήκες , ανάγκες και πρόνοια .απαραδεκτη κ ανεπίτρεπτη φτάνει στα αυτιά μας, η είδηση πώς το κέντρο παιδικής μέριμνας Ρόδου θα ενωθεί άτυπα ,ουσιαστικά /ποιος ξέρει στ’ αλήθεια ? / με άλλα συνώνυμα κέντρα του νησιού ..ως πολίτης , ως μητέρα , ως γυναίκα , ως άνθρωπος , ως εκπαιδευτικός το καταγγέλω και το στοχοποιώ ως μεμπτή κίνηση … με σκοτεινές προεκτάσεις ..το παιδί , η αγάπη , το ενδιαφέρον , η μέριμνα δεν τίθεται σε εκπτωτικούς κρατικούς μηχανισμούς …Το κέντρο λειτουργεί με άψογους μηχανισμούς ανθρώπινους κ διοικητικούς οπότε δεν τίθεται θέμα συνένωσης κ σύμπτυξης με άλλα συναφή κέντρα ..θεωρώ υποχρεώση του κράτους να παραμείνει αυτόνομο , να συνεχίσεις την κοινωνική κ ανθρωπιστική του λειτουργία ..είμαι και στέκομαι θετική στην παραμονή της ταυτότητας του κέντρου ως έχει ..οποιαδήποτε άλλη αλλαγή θα επιφέρει ΄΄λαίλαπες συναισθηματικές, ουσιαστικές κ κοινωνικές » …ας μπει ξανά η απόφαση σε συζήτηση ..ας παρθούν οισωστές αποφάσεις .. ας αρθούν οι άνυδρες νομοθεσίες ..οι χρόνοι τούτοι δε χωράνε άλλες μειώσεις στον ανθρώπινο πόνο ..
 
 
Αργύρης
Παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου: 1) Στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι «υφιστάμενες μισθώσεις ακινήτων των φορέων που καταργούνται, συγχωνεύονται ή λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση». Δηλαδή όλες οι εξωτερικές δομές αποασυλοποίησης (ξενώνες, διαμερίσματα), που στη ουσία «στήθηκαν» με προγράμματα και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπηρετούν των απώτερο σκοπό των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (που είναι η κοινωνική αποκατάσταση και η κοινωνική ένταξη), και που οι περισσότερες από αυτές τις δομές φιλοξενούνται σε ακίνητα που μισθώνονται, θα κλείσουν; Αυτό είναι το όραμα για τις παροχή των υπηρεσιών πρόνοιας; Να στοιβάζουμε τους ανθρώπους με αναπηρία και ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρία ξανά σε άσυλα; Νομίζω ότι πρέπει ρητά στο νόμο να εξαιρεθούν οι μισθώσεις των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας. 2)Στην παρ. 10 αναφέρεται ότι «Οι Οργανισμοί – Κανονισμοί ν.π.δ.δ. πρέπει να υπηρετούν αρχές, οι οποίες διασφαλίζουν την πλέον αποδοτική, αποτελεσματική και οικονομική λειτουργία των φορέων. Ως παράλληλος γνώμονας χρησιμοποιείται η εκτίμηση, κατ’ αντικειμενικό τρόπο, των αναγκών σε προσωπικό». Αν και κανείς δεν διαφωνεί με τα ανωτέρω, όμως ειδικά για τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας οι διατυπώσεις αυτές, κατά την άποψη μου, είναι πολύ γενικές σε βαθμό που η εν λόγω διάταξη πάσχει αοριστίας. Ποια είναι τα κριτήρια της πλέον αποδοτική, αποτελεσματική και οικονομική λειτουργίας των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας; Και θα πρέπει να λάβει υπόψη κανείς ότι η λειτουργία των ΜΚΦ δεσμεύεται από την όλη δυσλειτουργία του κράτους. Δηλαδή χωρίς οργάνωση σε όλα τα επίπεδα του κράτους, δεν μπορεί να περιμένει κανείς απόδοση και αποτέλεσμα σε ΜΚΦ που είναι ο τελευταίος κρίκος της διοικητικής ιεραρχίας.Επίσης δεν είναι πάντα εφικτό το παραγόμενο προϊόν στις ΜΚΦ να προσδιοριστεί ή να αξιολογηθεί όπως σε μια εμπορική επιχείρηση. Αξιολογείται στην βάση κυρίως του κοινωνικού οφέλους και της κοινωνικής χρησιμότητας, και όχι μόνο «ξερά» με βάση το κόστος. Η πρόνοια από «ξερή» οικονομική άποψη έχει μόνο κόστος. Το μόνο σύστημα πρόνοιας που δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος είναι ο «Καιάδας».Ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια για την εκτίμηση των αναγκών σε προσωπικό; Που ειδικά για τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας από την άποψη του προσωπικού βρίσκονται σε οριακό σημείο.Ποια είναι τα κριτήρια για την ορθολογική οργάνωσή τους μέγεθος, και κατά συνέπεια τα κριτήρια για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων;