Βλέπετε τα σχόλια που σχετίζονται με την ομάδα λέξεων που επιλέξατε.
 
Σοφία Κρεμύδη
Η ένταξη του ΕΚΚΕ στο ΕΙΕ χωρίς παράλληλη αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του ΕΙΕ, θα οδηγήσει στην αδυναμία λειτουργίας και τελικά σε πλήρη διάλυση και των δύο Ιδρυμάτων. Θα ενισχύσει τις τάσεις φυγής του ικανότερου τμήματος του ερευνητικού δυναμικού με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση της έρευνας στη χώρα μας.Είναι αδιανόητο να νομοθετηθούν συγχωνεύσεις χωρίς σοβαρή πρόβλεψη για την βιωσιμότητα του νέου φορέα. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης σαν αυτή που ζούμε σήμερα απαιτείται βέβαια εξορθολογισμός του τρόπου διοίκησης αλλά με συντεταγμένο σχέδιο και όχι με την λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που μας έχει οδηγήσει εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι σήμερα τεράστια, η ανάγκη να αλλάξουν οι νοοτροπίες είναι επιτακτική.Η υποβάθμιση της ερευνητικής ποιότητας της επιτελούμενης έρευνας, έχει ήδη ξεκινήσει με τις συγχωνεύσεις Ινστιτούτων εντός του ΕΙΕ. Το μόνο αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων αυτών υπήρξε η κατάργηση διευθυντικών θέσεων (οι οποίες ούτως ή άλλως βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς πρόκειται είτε για Ερευνητές είτε για Πανεπιστημιακούς οι οποιοι μισθοδοτούνται), με αποτέλεσμα την μείωση της προβολής, της συγκρότησης και της ανταγωνιστικότητας των επί μέρους Ινστιτούτων. Και είναι προφανές πως αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της έρευνας ούτε της οικονομίας.Η συνέχιση προς την ίδια κατεύθυνση, χωρίς συντεταγμένο σχέδιο και χωρίς σαφή επίγνωση των συνεπειών, κινδυνεύει να συνθλίψει την έρευνα και αυτούς που επιμένουν να την υπηρετούν.
 
 
Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
Δεν πιστεύω ότι η πλήρης κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων από μόνη της θα λύσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δημιουργεί. Μάλλον θα έπρεπε να γίνει ενοποίηση όλων των αντίστοιχων ταμείων και υπηρεσιών, στα πλαίσια ενός Υπουργείου Πολιτισμού. Πιστεύω κι εγώ ότι η δημιουργία τόσων και τέτοιου είδους Επιτροπών αποτελεί διόγκωση και όχι συμπύκνωση. Πρέπει να αναζητηθεί άλλο πλαίσιο διαχείρισης των επιμέρους έργων. Ο ρόλος του συντονισμού σε εθνικό επίπεδο των ανασκαφών και των έργων συντήρησης (και φυσικά της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων – αυτό το βρίσκω δευτερεύον αν και απαραίτητο) πρέπει να συνεχίσει να ασκείται χωρίς διακοπή και ασυνέχειες.
 
 
λβσ
Τα είκοσι μόλις χρόνια λειτουργίας του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στο κεφαλαιώδες ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δρα παραπληρωματικά στο έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων, έχοντας αναλάβει εξαιρετικά “ακανθώδη” έργα, για την ολοκλήρωση των οποίων εργάζονται εκείνοι που τα εμπνεύστηκαν συνεργαζόμενοι με επιστήμονες και άλλων ειδικοτήτων -στο σύνολό τους εγνωσμένου κύρους και αμισθί. Και ναι μεν η διατήρηση των (δι)επιστημονικών επιτροπών, που ευθύνονται για την μελέτη και την εκτέλεση των έργων, προβλέπεται, αλλά η υποστήριξη, ο συντονισμός των διαχειριστικών θεμάτων και η επίλυση πολύπλοκων, πολλές φορές, διοικητικών και επιστημονικών διαδικασιών, που γίνονται από τις άρτια οργανωμένες και ολιγομελείς υπηρεσίες του Ταμείου, οι οποίες, όπως θα αποδείκνυε μία απλή μελέτη αναλογισμού, ωφελούν και δεν βλάπτουν το δημόσιο λογιστικό, καθαιρούνται. Η κατάργηση του Ταμείου (άρθρο 3), ιδιαιτέρως στην φάση υλοποίησης 30 περίπου συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΠΔΕ -όπως και η αλλαγή δομής του ΕΙΕ (άρθρο 9)- δεν μπορεί να στηρίξει την επίκληση του παραμικρού δημοσιονομικού οφέλους ενώ, αντίθετα, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης του κράτους: σκοπός τελικά είναι η περιστολή των δαπανών του ή η αναστολή των λειτουργιών του, και μάλιστα στους πιο ευαίσθητους και καίριους για την υπόστασή του τομείς. Συμπέρασμα πιο θλιβερό, εάν παραβληθεί με τις αυξημένες προβλέψεις δαπανών για την παιδεία και την έρευνα (ενδεικτική η αύξηση κατά 22% του CNRS) του εξαγγελθέντος, και συρρικνωμένου κατά τ᾽ άλλα, προϋπολογισμού της Γαλλίας· κι εκείνων “ο κόσμος” δεν “είναι του Ομήρου”.
 
 
nasos
ΤΔΠΕΑΕ ενας οργανισμος οπου ασχολειτε με συντηρησεις αναστηλωσεις σημαντικων αρχαιων μνημειων για τον ελλαδικο πολιτισμο,πανω απο 20 χρονια δουλειας και εμπειριας πετιουνται στα σκουπιδια,το τδπεαε τρεχει εσπα αποροφα εσπα και διαχειριζετε με διαφανειατο κοινοτικο χρημα με σκοπο και την τουριστικη αναπτυξη της περιφερειας διοτι τα περισσοτερα εργα ειναι σε ολο τον ελλαδικο χωρομε αποτελεσμα να δινει εργασια σε εργατες εργατοτεχνιτες φυλακες εργολαβους συντηρητες αρχαιολογους κλπ
 
 
ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων στη διαβούλευση για την κατάργηση του ΤΔΠΕΑΕ Δευτέρα, 8.10.12 Η δημιουργία του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων & Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων, αποδείχθηκε εξόχως αποτελεσματική στο ακανθώδες ζήτημα της οργάνωσης και ουσιαστικής προώθησης των διαδικασιών ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης των ιστορικών κτηρίων που εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.Αν και- Η διατήρηση με τη μορφή «Διευθύνσεων» των Διεπιστημονικών Επιτροπών που λειτουργούν, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη – μετά από αυτό τι;;;-- Η μετάθεση των αρμοδιοτήτων λογιστικής υποστήριξης, διαχειριστικού συντονισμού και επίλυσης διοικητικών & επιστημονικών θεμάτων στις Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων, όπως εισηγείται η παρέμβαση στη διαβούλευση της 2.10.12 του ΥΠΠΟ, αντί των σχετικών Διευθύνσεων Αναστήλωσης που προέβλεπε η αρχική εισήγηση, είναι φανερό ότι θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Είναι προφανές, ότι προτείνοντας να προΐστανται των Επιτροπών Τεχνικών / Αναστηλωτικών Έργων Υπηρεσίες με αρχαιολογικές αρμοδιότητες, ανατρέπεται το ισχύον λειτουργικό και άκρως αποτελεσματικό επιτελείο του καταργούμενου Ταμείου στον τομέα της Διοίκησης, αποδίδοντας την σε ένα γενικό και όχι τεχνικά εξειδικευμένο τομέα της Γενικής Διεύθυνσης, οξύνοντας και ενισχύοντας μεταξύ άλλων αντιπαραθέσεις κλάδων που ταλανίζουν τη Δημόσια Διοίκηση. Θέση του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στο διαβουλευόμενο ζήτημα είναι η υπαγωγή των διατηρούμενων Ειδικών Επιστημονικών Επιτροπών των υλοποιούμενων Έργων στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αναστήλωσης ως τομέων άμεσου αντικειμένου.